Frukt och romkaka

Serverar: 1 portioner

Ett kubanskt recept. En kaka som bara görs till jul, bröllop och andra speciella tillfällen. Den kallas oftast för Svart kaka eftersom i det traditionella receptet används bränt socker. Den här kakan förbereds i god tid innan den skall bakas eftersom frukten skall dra i flera veckor innan den bakas.

Ingredienser

  • 250 svarta vinbär
  • 250 g russin
  • 125 g kärnfria katrinplommon i bitar
  • 50 g syltade apelsinskal
  • 200 g Dansukker mörkt muscovadoråsocker
  • 1/2 tsk pepparkakskrydda
  • 1/2 dl rom
  • 1 1/2 dl sherry
  • 225 g smör eller margarin
  • 5 ägg
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker vaniljsocker med äkta vanilj
  • Instruktioner

    1. Lägg vinbär, russin, katrinplommonbitarna och apelsinskalet i en skål. Häll på rom och sherry. Blanda i 50 g av muscovadoråsockret samt kryddorna. Täck med plastfilm. Låt stå i 2-12 veckor i kylskåp för att mogna. Eventuellt behövs det tillsättas mer rom och sherry efterhand som frukten suger till sig av vätskan.
    2. Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj papperet med flytande eller smält margarin. Sätt ugnen på 160°.
    3. Rör samman matfett och resterande mängd muscovadoråsocker. Arbeta in äggen, ett i sänder, och arbeta smeten tills den är lätt och luftig. Rör i fruktmixen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och arbeta in i smeten. Lägg smeten i formen. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i 1 3/4 timme. Låt svalna i formen. Dränk in kakan med rom om den inte skall ätas direkt. Ha kakan inlindad i folie så att den inte torkar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben