Ett kubanskt recept. En kaka som bara görs till jul, bröllop och andra speciella tillfällen. Den kallas oftast för Svart kaka eftersom i det traditionella receptet används bränt socker. Den här kakan förbereds i god tid innan den skall bakas eftersom frukten skall dra i flera veckor innan den bakas.
Ingredienser
250 svarta vinbär
250 g russin
125 g kärnfria katrinplommon i bitar
50 g syltade apelsinskal
200 g Dansukker mörkt muscovadoråsocker
1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 dl rom
1 1/2 dl sherry
225 g smör eller margarin
5 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker vaniljsocker med äkta vanilj
Instruktioner
- Lägg vinbär, russin, katrinplommonbitarna och apelsinskalet i en skål. Häll på rom och sherry. Blanda i 50 g av muscovadoråsockret samt kryddorna. Täck med plastfilm. Låt stå i 2-12 veckor i kylskåp för att mogna. Eventuellt behövs det tillsättas mer rom och sherry efterhand som frukten suger till sig av vätskan.
- Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj papperet med flytande eller smält margarin. Sätt ugnen på 160°.
- Rör samman matfett och resterande mängd muscovadoråsocker. Arbeta in äggen, ett i sänder, och arbeta smeten tills den är lätt och luftig. Rör i fruktmixen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och arbeta in i smeten. Lägg smeten i formen. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i 1 3/4 timme. Låt svalna i formen. Dränk in kakan med rom om den inte skall ätas direkt. Ha kakan inlindad i folie så att den inte torkar.
Liknande recept
Kommentarer (0)