Fruktbröd med surdeg

Serverar: 4 portioner

Gott och saftigt matbröd med nyttig surdeg och frukt i.

Ingredienser

  • Dag 1-3
  • 3 dl vatten
  • 1 krm havssalt
  • 300 g grahamsmjöl
  • 100 g rågmjöl
  • Dag 4
  • Hela surdegen från dag 1-3
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ½ dl linfrön
  • 1½ dl russin
  • 10 aprikoser
  • 10 fikon
  • 13 dl vetemjöl
  • ½ tsk malen anis
  • ½ tsk malen fänkål
  • Instruktioner

    1. Blanda ingredienserna till surdegen i en skål. Ställ i rumstemperatur och täck med en tallrik. Rör om 2-3 gånger per dag. När surdegen börjat bubbla lite grann blandas alla övriga ingredienser i, skölj och klipp frukten i mindre bitar.
    2. Låt jäsa till dubbel storlek, 1-2 timmar. Baka ut på mjölat bakbord till 4 runda bullar. Låt jäsa på bakbordet 30 minuter under duk.
    3. Knåda igenom varje bulle och forma till avlånga limpor som läggs i en oljad långpanna. Gör några hål med en gaffel i limporna, täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek.
    4. Sätt in brödet i 250 grader, efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader och grädda i 30-40 minuter. Skär isär limporna och låt kallna på galler, under duk. Brödet blir ännu godare när det får mogna 1-2 dagar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    soattol 2 februari 2013

    Gudarna GOTT Det försvann som smör i solsken. Har redan satt en ny deg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben