Ett jättegott surdegsbröd m frukt. Lättbakat men kräver sin jästid. Omtyckt av hela familjen!
Ingredienser
1 l vatten
25 g jäst
15 dl grahamsmjöl
1 hg plommon
1 hg fikon
1 hg russin eller/och aprikoser
7-10 dl matbrödsmjöl av vete(lantvete)
Instruktioner
Första dagen: Ljumma vattnet till 37 grader och rör ner jästen. Tillsätt grahamsmjölet. Låt stå ett dygn.
Andra dagen: Hacka den torkade frukten och blanda i degen. Rör även ned resterande mjöl. Arbeta degen tills den är smidig. Forma degen till bulla eller längder. Låt jäsa 30 min.
Grädda i 225 grader i 15-30 minuter.
Det funkar även att låta degen stå över dagen(istället för ett helt dygn) och baka ut den på eftermiddagen. Det gjorde jag idag och det blev precis lika gott!