Danskt fruktbröd

Serverar: 1 portioner

Ett saftigt bröd med härlig fruktsmak av aprikoser, kaptrinplommon och äpple.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl filmjölk eller yoghurt
  • 3 msk olja
  • Saften från 1 apelsin
  • 2 dl fullkorn av råg
  • 10 torkade aprikoser
  • 10 kärnfria katrinplommon
  • 1 rårivet äpple
  • 2 tsk salt
  • 1 liter fyra sädesslag
  • 3-4 dl bakvetemjöl specia eller vanligt vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lägg aprikoserna i vatten ett par timmar så att de mjuknar. Skär dem och katrinplommonen i småbitar. Pressa apelsinen och riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37º. Häll lite av filmjölken över jästen, rör så att den löser sig. Tillsätt resten av filmjölken och därefter olja, apelsinsaft, rågkorn, aprikoser, katrinplommon, äpple, salt, fyra sädesslag och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Forma degen till en slät längd. Lägg den på smord eller bakpappersklädd plåt. Skär några skåror i brödet med en vass kniv. Jäs under bakduk ca 40 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200º. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Låt brödet kallna invirat i bakduk på galler.

    Liknande recept

    4.7
    2 h 30 min
    6
    5
    4.9
    2 h 30 min
    7-8
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben