Fruntimmersveckan, Sara, Björnbärs- och halloncheesecake
Serverar: 12 portioner
Tillägnas Sara, nr 1 i fruntimmersveckan
Ingredienser
Botten
200 g digestivekex
75 g smör
Fyllning
5 gelatinblad
5 dl grädde
6 äggulor
200 g florsocker
1,5 dl mixade och passerade björnbär
500 g färskost
Topping
5 gelatinblad
3 dl färskpressad apelsinjuice
300 g mixade och passerade hallon
Instruktioner
Botten: Krossa kexen och smält smöret. Blanda samman och tryck ut smulorna hårt i en form med löstagbara kanter. Grädda i 175 grader i cirka 5 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lättvispa grädden. Vispa äggulorna och florsocker lätt och luftigt i cirka 5 minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem på låg värme i mikron tillsammans med hälften av björnbären. Vänd försiktigt ihop alla ingredienserna till en luftig smet och häll på bottnen. Ställ i kyl eller frys in. Tinar i kyl på cirka 2 timmar.
Topping: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält dem på låg värme i mikron tillsammans med 0,5 dl av apelsinjuicen. Blanda med hallonmixen och resten av juicen. Häll blandningen över tårtan och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar. Dekorera med vackra bär och blommor.
Knixig att göra, tror att det kan behövas mer gelatin i moussen, den blev lite väl lös. Annars var det en väldigt god tårta.