Doftar mycket gott under tillagningen... Såsen till köttet är perfekt.
Vi hade 1 ½ kg kött och den stod i ugnen i nästan 2 timmar. Vi tog ut den när steken var uppe i 73 grader.
Ingredienser
1 kg benfri kalvstek, nötstek av bog eller fransyska
50 g smör
½ msk salvia
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Sås
4 dl vätska (sky)
Buljong
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
Salt
Peppar
Soja
Vinbärsgelé
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och kryddor. Bred smöret runt steken. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i nedre delen av ugnen. Använd termometer och tag ut köttet nör den visar 70-75 grader ( tar ca: 1½ timma) beroende på hur rosa man vill ha köttet.
Sås:
Mät upp och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt buljong och vispgrädde. Rör ut mjölet i lite vatten. Koka upp såsen och häll i redningen under vispning. Låt såsen koka på svag värme 3-5 minuter.
Smaka av med kryddor och lite vinbärsgele. Servera med potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka och gele.
Jag bytte ut salvian mot timjan. Det blev jättegott då också.
PiNkKiLLeR1 februari 2016
Såsen var gudomlig!!! Jag använde fransyska men det blev lite torrt, men kommer absolut följa detta recept fast med nått annat kött för det här var det goaste jag nånsin ätit! Fast jag tog timjan istället för salvia, Mums! :D
Supergott!! Riktig husmanskost.
Jag bytte ut salvian mot timjan. Det blev jättegott då också.
Såsen var gudomlig!!! Jag använde fransyska men det blev lite torrt, men kommer absolut följa detta recept fast med nått annat kött för det här var det goaste jag nånsin ätit! Fast jag tog timjan istället för salvia, Mums! :D