Serverar: 8-10 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter
Försöker ta hand om våra egna äpplen så snabbt som möjligt. Det här är ett gammalt recept jag fått från en väninna på äppelkaka som är en riktig hit, smakrik, saftig och mycket, mycket god.
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur, skala och skär äpplena i småbitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel på svag värme tills de fått stekyta och börjar mjukna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt, riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner det i smeten, inte vispa då blir kakan seg, tillsätt därefter den rivna mandelmassan. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad kakform. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 40-60 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.