Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst

Serverar: 2 portioner

Är inne på att baka bröd med lågt GI-index och hittade detta recept på receptfvoriter.se. Har inte provat det själv än men ska göra det så fort jag får tid!

Ingredienser

  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 3/4 dl linfrö
  • 3/4 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten , 37 °
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja
  • Instruktioner

    Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och salt. Ljumma vattnet till 37°. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan. Rör ner äggblandningen i degvätskan. Rör ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg. Låt degen jäsa i en timme. Arbeta degen ett par minuter. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter. Grädda limporna i 40-50 minuter. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    miley77 19 januari 2010

    Har provat receptet och det var helt okey. Jag la även i rivna morötter och toppade med hackad mandel :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben