Ett härligt formbröd med dinkel

Ett gott, saftigt och lättbakat bröd. När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Det är inget problem eftersom du inte behöver knåda denna deg.

Ingredienser

  • 1 paket jäst
  • 1 liter ljummet vatten
  • 4 nypor havssalt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 stora morötter
  • 4 msk flytande honung
  • 13 dl siktat dinkelmjöl
  • 10 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
  • Att strö över ytan
  • 1 dl solrosfrön
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i det 37-gradiga vattnet. Riv morötterna fint och tillsätt dem. Tillsätt rapsolja, salt, honung, allt mjöl och ev. brödkryddor. Arbeta i maskin på lägsta varv 5 minuter. Täck bunken med plastfilm och bakduk, låt jäsa i 30-40 minuter.
    2. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj 3 brödformar med smör och fördela degen i dessa, det går lätt om man använder en bra sax för att klippa av degen när man häller den. Strö över solrosfrön och flingsalt. Låt jäsa ytterligare minst 30 min under bakduk.
    3. Grädda på nedersta falsen först 10 min i 250 grader och sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 30 min.
    4. Låt bröden svalna i formarna, stjälp upp på galler och låt kallna helt.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 40 min
    16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben