GI-chokladkaka

Serverar: 12 portioner

Fyllig chokladkaka bakad utan vetemjöl och med lite fruktsocker. Pigga upp grädden med citrus!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
  • 4 ägg
  • ½ dl fruktsocker
  • 1 krm salt
  • ½ dl pinjenötter
  • Till servering
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad citronmeliss
  • Rivet skal av ½ lime
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning.
    3. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten. Vispa vitorna till skum och vänd ner dem.
    4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.
    5. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan.
    6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna.
    7. Servera med vispad grädde, smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.

    Liknande recept

    4.5
    30 min
    12
    1

    Kommentarer (1)

    Guhawi 29 januari 2011

    Maken var alldeles lyrisk efter att bakat och ätit denna kaka! Vi smaksatte grädden med citron eftersom det var det vi hade hemma: Det är väldigt fräscht med citrussmaken till den kraftiga choklasmaken:

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben