Gittans enkla wienerbröd

Serverar: 25 portioner

Alla kommer att älska dessa härligt frasiga wienerbröd. Hemligheten bakom wienerbrödens fina konsistens ligger i den kalla degvätskan och den långa jästiden.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 200 g rumstempererat smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör eller margarin
  • 1½ msk strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • Ett par droppar kallt vatten
  • Tillbehör
  • Bullformar av papper
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i lite av mjölken i en skål. Tillsätt resten av mjölken.
    2. Blanda ner matfettet skuret i bitar, socker och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop allt till en deg, för hand eller med elvispens degkrokar.
    3. Ta upp degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en fyrkant, ca 40x40 cm. Skär degkakan i 25 mindre fyrkanter, ca 8x8 cm.
    4. Gör fyllningen: Rör matfett, strösocker och vaniljsocker smidigt. Fördela fyllningen mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen och nyp ihop runt fyllningen. Lägg varje bulle i en form. Ställ dem på en plåt.
    5. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 2 timmar på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. Låt dem svalna.
    7. Gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Glasera wienerbröden med hjälp av en tesked. Låt glasyren stelna.

    Liknande recept

    4.4
    35 min
    2
    8
    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (1)

    flabban 2 april 2011

    Mycket goda och enkla att baka. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben