Kokosflingor och vanilj ger denna äppelkaka både fasthet och god smak. Yoghurten ger kakan en härligt frisk smak. Vill du ha mer vaniljsmak kan du använda dig av vaniljyoghurt. Strö gärna lite kanel över äppelklyftorna.
Ingredienser
Smet
3 dl potatismjöl
2 dl socker
2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl yoghurt
Fyllning
2-3 äpplen
Eventuellt kanel
Topping
Pärlsocker eller mandelspån
Servering
Vaniljsås eller vispad grädde
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar botten. Kläm gärna ett bakplåtspapper i botten på formen som du också smörar. Bröa formen med glutenfritt ströbröd.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Klicka ner smöret och rör till en smulig massa. Tillsätt äggen, ett i taget och arbeta till en smet. Vänd ner yoghurten. Rör tills du har en smet. Fördela smeten i formen.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och stick ner dem runt om i kakan. (Pudra gärna lite kanel på äpplena innan). Strö över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka. Kakan ska ha fått fin färg och stannat helt. Ta ut och låt svalna några minuter i formen.