Goda smörgåspepparkakor

Ljuvligt goda smörgåspepparkakor. Gubbens favorit

Ingredienser

  • 2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl flytande margarin
  • 1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk bikarbonat
  • 11 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp sirap och socker, och blanda med flytande margarin och pepparkakskrydda. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula. Rör om tills blandningen har svalnat av.
    2. Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag. Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
    3. Sätt på ugnen. Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper. Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt. Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
    4. Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut. Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock. Bjud med smör och ost.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LEDIVO 22 augusti 2009

    Mycket goda - Du får en femma! Tips: Eftersom jag gillar att förenkla så istället för att ta ut runda kakor kavlade jag ut degen med raka kanter och skar sedan i rektangulära bitar. Hittar ingen ugnstemperatur, så jag började med 175º, men närmare 200º fungerade bättre. //KAROLO

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben