Smörgåspepparkaka

Serverar: 10-12 portioner

En lite kraftigare pepparkaka, som påminner om filmjölksbröd men med mer kryddsmak. Kakan skär i skivor, som breds med smör och äts som smörgås. En god marmelad passar också jättebra, eller bara att äta som den är.

Ingredienser

  • Knappt 10 dl vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk nymald kardemumma
  • 3 dl ljus sirap
  • 4½ dl sur vispgrädde eller gräddfil (kan bytas ut mot 3 dl crème fraiche och 1 dl vispgrädde)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk ljummet vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160-175 grader.
    2. Blanda väl ihop mjöl, socker och kryddor i en skål. Värm sirapen så att den blir rinnande och blanda den med grädden.
    3. Rör ner mjölblandningen i sirapsgrädden och rör smeten ordentligt, gärna med elvisp, så att den blir jämn och slät. Lös upp bikarbonaten i det ljumma vattnet och blanda ner den i smeten.
    4. Häll smeten i en smord och bröad form ca 2 liter. Grädda kakan längst ner i ugnen i 70-80 minuter. Om kakan blir mörk på ytan lägger du över ett bakplåtspapper. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben