Serverar: 10-12 portioner
En lite kraftigare pepparkaka, som påminner om filmjölksbröd men med mer kryddsmak. Kakan skär i skivor, som breds med smör och äts som smörgås. En god marmelad passar också jättebra, eller bara att äta som den är.
Ingredienser
Knappt 10 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk nymald kardemumma
3 dl ljus sirap
4½ dl sur vispgrädde eller gräddfil (kan bytas ut mot 3 dl crème fraiche och 1 dl vispgrädde)
2 tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160-175 grader.
- Blanda väl ihop mjöl, socker och kryddor i en skål. Värm sirapen så att den blir rinnande och blanda den med grädden.
- Rör ner mjölblandningen i sirapsgrädden och rör smeten ordentligt, gärna med elvisp, så att den blir jämn och slät. Lös upp bikarbonaten i det ljumma vattnet och blanda ner den i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form ca 2 liter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 70-80 minuter.
Om kakan blir mörk på ytan lägger du över ett bakplåtspapper. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Liknande recept
Kommentarer (0)