Granola med frukt och kryddor

Serverar: 20 portioner

Tid: 40 minuter

Granola är en slags müsli som är ugnsrostas. Ät den till frukost eller brunch med färska bär och yoghurt.

Ingredienser

  • 8 dl gryn (havre, råg)
  • 2 dl kli (kruska eller vete)
  • 2 dl pumpafrön/solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl grovhackade nötter och mandlar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl äpplekoncentrat
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
  • 1 msk honung
  • 150-200 g torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)
  • Instruktioner

    Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman. Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om flera gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Skär frukten i mindre bitar. Häll på den, rör om och förvara i lufttät burk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben