Gretas bärtårta med vaniljfromage

Serverar: 12 portioner

Vacker sommartårta med len vaniljfromage och hemgjord hallonsylt mellan bottnarna. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Gunilla Ohlsson i Vingåker. Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Vaniljfromage
  • 4½ gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • eller
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • Hallonsylt
  • 300 g hallon (frysta går bra)
  • 3/4 dl vatten
  • 2 1/4 dl syltsocker
  • Gelé
  • 2 gelatinblad
  • 1/4 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl vatten
  • Garnering
  • Blåbär
  • Hallon
  • Instruktioner

    1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ned i äggblandningen. Rör om och häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp och låt kallna. Diska formen.
    3. Fromage: Blötlägg gelatinbladen. Låt äggulor, socker och mjölk (används vaniljstång ska den snittas upp, vaniljkornen skrapas ur och läggas i tillsammans med stången) sjuda till en kräm i en kastrull under omrörning. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i den varma krämen. Låt kallna. Vispa grädde och vaniljsocker och rör ihop krämen och grädden.
    4. Hallonsylt: Blanda hallon och vatten i en kastrull och låt koka 2 minuter. Tillsätt syltsocker och låt koka ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
    5. Dela kakan i två bottnar. Bred sylt på båda bottnarnas snittyta. Spara 1/3 av sylten till garnering. Lägg den undre botten i formen med snittytan uppåt.
    6. Fördela fromagen på den under botten och lägg på den övre botten med snittytan mot fromagen. Kyl tårtan minst 4 timmar. Den kan också frysas innan den dekoreras, men tänk då på att ta fram den i god tid för att tina. Bred resten av sylten på tårtan och dekorera med bär.
    7. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda vatten och saft i en liten kastrull. Ta upp bladen ur vattnet och lägg dem i kastrullen. Hetta bara upp så mycket att gelatinet smälter. Låt kallna så att geléet börjar tjockna. Skeda gelé över den dekorerade tårtan och låt den stå i kylskåp ca 40 minuter.

    Liknande recept

    3.8
    8 h 20 min
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben