Grillad polenta med caponata

Serverar: 4-6 portioner

Du som inte redan har provat att laga den här italienska majsgröten måste prova nu. Polenta är gott till rätter med mustiga tomatsåser och grönsaker.

Ingredienser

  • 8 dl vatten + ½ dl kycklingfond på flaska
  • 225 g polenta
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 125 g färskriven parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2-3 msk olivolja
  • Caponata
  • 1 kg aubergine
  • 1 msk salt
  • 300 g bladselleri
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mogna tomater
  • 1 msk koncentrerad tomatpuré
  • 1 dl utkärnade gröna oliver
  • 1 dl kapris
  • 2 msk pinjenötter
  • ½ dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 dl färsk basilika, löst packad
  • Instruktioner

    1. Skär auberginen i tärningar. Salta och lägg dem i ett durkslag cirka 30 minuter. Blanda runt och pressa ut vattnet med jämna mellanrum.
    2. Koka upp vatten och fond. Häll långsamt i polentagrynen under ständig omrörning.
    3. Sänk värmen och sjud polentagröten fem-tio minuter. Fortsätt att röra, gröten bränner lätt fast i bottnen. Koktiden kan variera beroende på om grynen är behandlade eller ej.
    4. Polentan ska kännas som en tjock mannagrynsgröt när den är färdig och det blir den ganska snabbt. Dra grytan från värmen och blanda ner vitlök och ost. Salta och peppra.
    5. Olja en form, ca 20x30 cm, och häll i polentan. Låt svalna och stelna. Skär grötkakan i ca 1½ cm tjocka bitar. Pensla med olivolja och stek i grilljärn eller vanligt stekjärn.
    6. Skölj bladsellerin och dela först på längden och sedan i småbitar. Skala och hacka löken och stek lätt i lite olivolja. Tärna tomaterna och tillsätt dem och tomatpurén till löken. Låt koka cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner bladselleri, oliver, kapris och pinjenötter.
    7. Blanda ner vinäger och socker. Låt såsen koka på svag värme cirka 20 minuter. Stek auberginerna ljusbruna i olivolja i små portioner. Lägg auberginebitarna i grönsaksblandningen. Låt svalna och strö sedan över hackad basilika.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 20 min
    4-6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben