Grön julpaj med saffranssmak

Serverar: 6 portioner

Detta är en paj fylld med grönsaker och saffranskryddad ägg- och kesocrème. En höjdare på buffébordet!

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör el margarin
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 morötter
  • 1 purjolök
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk mejram
  • Salt
  • 3 kokta kalla potatisar
  • 250 g keso
  • 3 ägg
  • ½ krm saffran
  • Salt
  • Peppar
  • 2 tomater
  • 50 g pinjenötter
  • Garnering
  • Rosmarin
  • Instruktioner

    1. Blanda samman mjöl och salt. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop pajdegen. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
    2. Klä en pajform med degen. Nagga den i botten och sätt aluminiumfolie runt kanten. Låt pajformen vila kallt ca 15 minuter.
    3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
    4. Skala morötterna och skiva dem. Ansa och skiva purjon. Fräs grönsakerna i lite matfett några minuter utan att de får färg. Tillsätt vatten, salt och mejsam. Låt allt sjuda under lock ca 10 minuter. Häll bort vätskan och låt grönsakerna svalna.
    5. Passera keson och vispa samman den med ägg, saffran, salt och peppar. Skiva tomaterna.
    6. Skiva potatisarna och bottna det förgräddade pajskalet med dem. Fördela grönsakerna ovanpå. Häll över äggsmeten. Lägg tomatskivorna ovanpå och strö till sist över pinjenötterna.
    7. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 40-45 minuter eller tills allt har fin färg och äggstanningen har stelnat. Garnera eventuellt med lite färsk rosmarin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben