Saftiga saffransbullar i form

Serverar: 18 portioner

Tid: 2 timmar 50 minuter

Helt underbara bullar som man slipper krångla i bullpapper eller liknande utan gräddar dem i en ugnsform. Fyllningen är helt underbar vilket gör det omöjligt att bara ta en bulle. Tips är att kvällen innan lägga saffranet i en glasbruk med ett par msk rom (eller annan spritdryck. Då kommer du få ut maximalt av både den underbara saffranssmaken och den gyllene färgen. Även russinen kan läggas i rom alt vatten för att svälla lite. Då blir bröder saftigare. Ta ut dem och låt jäsa i rumstemperatur i ca 60 min innan du penslar och gräddar dem.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ g saffran
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl socker
  • 1 ägg
  • 50 rumsvarmt smör
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till penslingen
  • 2 msk rörsocker för att strössla över
  • Fyllning
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 75 g grovhackade pekannötter
  • 1 dl russin, gärna gula
  • 1 msk kanel
  • 3/4 dl ljus sirap
  • Sockerlag
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk till ungefär dubbel storlek, ca 1 ½ timme.
    2. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform, ca 25x35 cm. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 25x50 cm. Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär ca 15 bitar, ca 3 cm tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp och 1 cm mellanrum i ugnsformen. Täck med bakduk och låt jäsa 45 min.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rörsockret. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min.
    4. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade bullarna med lagen medan de fortfarande ligger i formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben