Grönkålspaj med dadlar och nötter

Serverar: 6-8 portioner

Med lagrad cheddar och grönkål blir det här en härlig vinterpaj som passar såväl på glöggbjudningen som på julbordet.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 200 g färsk grönkål
  • 1 gul lök
  • Smör till stekning
  • 8-10 dadlar
  • 2 dl riven cheddarost
  • 1-1½ dl blandade nötter och mandlar
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastfolie i kylen i ca 1 timme.
    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
    4. Strimla grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök i en stekpanna med smör, tills all vätska kokat bort.
    5. Dela dadlarna och ta ur kärnorna. Fördela grönkål, riven ost, dadlar och nötter i pajskalet.
    6. Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben