Grönsaksfyllda piroger

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Fräsch och nyttig.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 1 dl flytande margarin
  • 1 dl olja
  • 1½ dl kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 medelstora morötter, ca 200 g
  • 1 dl stjälkselleribitar, ca 60 g
  • 1 röd eller grön paprika, ca 180 g
  • 200 g smältost
  • 2 msk potatismjöl
  • Pensling
  • 1 äggvita
  • 1 äggula + lite vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, salt och äggulor i en matberedare eller i en bunke. Arbeta snabbt samman ingredienserna. Häll i margarin och olja i en fin stråle. Tillsätt så lite vatten att degen binds ihop. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylskåp ca 30 min eller medan fyllningen förbereds.
    2. Ansa och skala morötterna. Finfördela den och paprikan i en matberedare. Arbetar du för hand kan du riva morötterna på rivjärnets grövsta del, och paprikan skär du i små fina tärningar. Blanda samman morötterna, paprikan, selleribitarna, osten och potatismjölet.
    3. Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Ta med mått ut rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg lite fyllning i en sträng på varje pirog. Pensla degkanten med lite äggvita. Vik degen över fyllningen. Tryck till med en gaffel. Lägg pirogerna på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Pensla dem med äggulan blandat med lite vatten.
    4. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225 g i 15-20 min eller tills de är gyllenbruna. I varmluftsugn i 200 g, ca 20 min.
    5. Låt pirogerna svalna på galler. Servera dem lätt ljumma med gräddfilssås och isbergssallad.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben