Grova rågbröds kakor

Serverar: 4 portioner

Lättbakad grovt nyttigt rågbröd. Om man gör egen färskost blir brödet ännu godare och saftigare om man använder vasslan.

Ingredienser

  • 25-50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten (eller hälften vatten/hälften mjölk)
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk stött fänkål (kan uteslutas)
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • Vetemjöl till utbakning
  • Instruktioner

    1. Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Slå på vatten och eventuell mjölk och rör om. Låt blandningen stå någon minut tills jästen hunnit lösas ordentligt.
    2. Häll i saltet, fänkålen (som stötts i mortel eller malts), det grova rågmjölet och ungefär hälften av vetemjölet. Rör ihop degen med en trägaffel.
    3. Häll i resten av vetemjölet och arbeta degen igen, men inte mer än att allt blandas. Här behövs ingen knådning i verklig mening. Degen blir lösare än man kanske är van vid, men det är precis som det ska vara här.
    4. Lägg en handduk över bunken och jäs degen i ca 30 minuter med den större jästmängde eller i ½ -1 timme vid den mindre mängden jäst.
    5. Häll ut degen på mjölat bakbord, ta mjöl på händerna och fös ihop degen till en bulle. Dela den i fyra lika stora delar.
    6. Forma varje bit till en rund, lite ojämn bulle. Lägg två bullar på varje smord plåt och platta ut bullarna med handflatan. Låt brödet jäsa i ca 20-30 minuter på plåten.
    7. Grädda i 225 grader ugnsvärme mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna invirat i en handduk.

    Liknande recept

    1
    4 h 30 min
    2
    4.4
    30 min
    35
    14

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben