Grovt rågbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 4 timmar 30 minuter

Mycket gott bröd! Till julbordet alla härliga smårätter passar detta mustiga rågbröd. Det tar lite tid med jäsningen, men det är värt besväret.

Ingredienser

  • 7½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl vetekross
  • 3/4 dl Fibrex
  • 1 msk salt
  • ½ dl mörk brödsirap
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1,4-1,5 liter grovt rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Ljumma vattnet till 37 grader. Blanda smulad jäst, vetekross och Fibrex i en degbunke. Späd med lite vatten. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt, sirap, vetemjöl och 3/4 av rågmjölet.
    2. Arbeta degen kraftigt med maskin eller för hand. Tillsätt resten av rågmjölet. Arbeta tills degen är lagom fast och släpper bunkens kanter. Täck bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda tills den är blank och smidig. Dela degen och forma den till 2 avlånga limpor.
    4. Lägg dem i lätt oljade bakformar, ca 1½ liter. Tryck degen mot formens botten. Jäs bröden övertäckta på ej för varm plats i ca 2 timmar.
    5. Grädda bröden på galler på nedre falsen i 175 grader i ca 1 timme 15 minuter.
    6. Stjälp upp bröden. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar, så går de lättare att skära.
    7. Tillagningstid: 4½ tim, varav 3 tim till jäsning och 1 1/4 tim i ugnen.
    8. Bröden går bra att frysa. De håller sig i ca 6 månader. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Gi-mat – vara eller icke vara?
    GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben