Mycket gott bröd! Till julbordet alla härliga smårätter passar detta mustiga rågbröd. Det tar lite tid med jäsningen, men det är värt besväret.
Ingredienser
7½ dl vatten
50 g jäst
2 dl vetekross
3/4 dl Fibrex
1 msk salt
½ dl mörk brödsirap
5 dl vetemjöl special
1,4-1,5 liter grovt rågmjöl
Instruktioner
- Ljumma vattnet till 37 grader. Blanda smulad jäst, vetekross och Fibrex i en degbunke. Späd med lite vatten. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt, sirap, vetemjöl och 3/4 av rågmjölet.
- Arbeta degen kraftigt med maskin eller för hand. Tillsätt resten av rågmjölet. Arbeta tills degen är lagom fast och släpper bunkens kanter. Täck bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda tills den är blank och smidig. Dela degen och forma den till 2 avlånga limpor.
- Lägg dem i lätt oljade bakformar, ca 1½ liter.
Tryck degen mot formens botten. Jäs bröden övertäckta på ej för varm plats i ca 2 timmar.
- Grädda bröden på galler på nedre falsen i 175 grader i
ca 1 timme 15 minuter.
- Stjälp upp bröden. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar, så går de lättare att skära.
- Tillagningstid:
4½ tim, varav 3 tim till jäsning och 1 1/4 tim i ugnen.
- Bröden går bra att frysa. De håller sig i ca 6 månader.
Lycka till!
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Gi-mat – vara eller icke vara?
GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...
Mat av rester
Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...