Grovt långpannebröd

Bakat detta långpannebröd i morse, gott bröd, inte för sött. Passar utmärkt till ex en soppa. Jag smakade det nybakt med enbart smör på, mums.

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 1 dl (50 g) grovt hackade hasselnötter el solrosfrön
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2-3 tsk malen anis
  • 50 g jäst för söta degar
  • 7 dl vatten
  • Garnering
  • 1-2 msk medelhavssalt eller grovsalt
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Häll alla ingredienser utom jäst och vatten i köksmaskinens skål.
    3. Smula över jästen. Häll på vattnet, som skall vara 37° (fingervarmt).
    4. Låt maskinen bearbeta degen 4-5 minuter tills den är ordentligt blandad. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter i skålen.
    5. Låt maskinen bearbeta degen en halv minut för att få ut luftbubblorna. Häll upp den med hjälp av en degskrapa på bakpappersklädd plåt. Degen är ganska lös. Platta ut degen med mjölad hand så den blir jämn. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen.
    6. Strö grovsalt över brödet. Sätt in nederst i ugnen och grädda 30-35 minuter (jag gräddade i 30 minuter men kunde gott och väl ha gräddat 5 minuter till). Brödet skall få en härlig brun färg. Låt svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben