Ett mycket gammalt veckotidningsrecept. Kommer inte ihåg vilken tidning, men gott är brödet i alla fall!
Ingredienser
50 g jäst
1 l mjölk
1 msk salt
2-2 1/2 dl sirap
1 kg grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den större mängden sirap ger brödet fylligare smak.
- Arbeta ihop till en smidig deg i maskin eller på bakbordet. Låt jäsa i kylskåp ca 12 timmar, t ex över natten. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till 4 limpor. Lägg i 4 st smorda 1 1/2 liters- formar eller i långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur till knappt dubbel storlek 1-2 timmar.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 1 timme.
Svep in bröden i bakdukar och låt dem ligga och "mogna" en dag innan de skärs.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Kul med ett bröd från Falkenberg :) /Petra från Falkenberg