Rågbröd från Falkenberg

Serverar: 20 portioner

Ett mycket gammalt veckotidningsrecept. Kommer inte ihåg vilken tidning, men gott är brödet i alla fall!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 l mjölk
  • 1 msk salt
  • 2-2 1/2 dl sirap
  • 1 kg grovt rågmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den större mängden sirap ger brödet fylligare smak.
    2. Arbeta ihop till en smidig deg i maskin eller på bakbordet. Låt jäsa i kylskåp ca 12 timmar, t ex över natten. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till 4 limpor. Lägg i 4 st smorda 1 1/2 liters- formar eller i långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur till knappt dubbel storlek 1-2 timmar.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 1 timme. Svep in bröden i bakdukar och låt dem ligga och "mogna" en dag innan de skärs.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    InHeaven 30 mars 2012

    Kul med ett bröd från Falkenberg :) /Petra från Falkenberg

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben