Rågbröd med lingonsylt

Serverar: 2 portioner

Lingonsylt i matbrödet ger inte bara en frisk god smak - brödet blir också extra saftigt!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g margarin
  • 3 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 tsk salt
  • 1,2-1,3 liter grovt matbrödsmjöl, lantrågmjöl eller fyra sädesslag
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull. Häll på vatten och lingonsylt. Låt blandningen bli fingervarm (37º).
    2. Häll lite av degspadet över jästen, rör så att den löser sig. Tillsätt resten av degspadet tillsammans med salt och det mesta av mjölet.
    3. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Forma dem till släta längder. Jäs dem på smord eller bakpappersklädd plåt ca 30 minuter.
    5. Grädda bröden i 175º varm ugn i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    maria_wijk 14 oktober 2009

    Fungerade även bra då mjölet byttes mot rågsikt men mängden fick då ökas upp en aning. Tack för inspirationen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben