Ingredienser
Botten
5 äggulor
5 äggvitor
1 krm salt
½ tsk citronsaft
150 g socker
1 ½ tsk vaniljsocker
125 g bovetemjöl
50 g vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
500 g vispgrädde
4 msk visphjälpmedel
2 glasburkar lingonsylt (à 400 g)
Garnering
250 g vispgrädde
1 msk visphjälpmedel
1 glasburk lingonsylt (400 g)
Riven mörk choklad
chokladblad
Den här ska jag prova! Men byta ut den lilla mängden vetemjöl mot glutenfri mjölmix. En fråga: Vad är visphjälpmedel, och var hittar jag det?
Hej Berta, säkerligen går det bra med mjölmix. Finns det ingen visphjälpmedel i Sverige? Det är för att göra grädde styv om man vispa den. Finns inget i Sverige gör det också utan hjälpmedel.
Hej! Jag undrar också över visphjälpmedel! Det verkar som ett kul hjälpmedel. Vad heter det på tyska så kan jag köpa det där i sommar! Kul med annorlunda tårta! //Sofi
Hej! Vispgräddehjälmedel heter på tyska Sahnesteif och kommer från företag Dr Oetker och RUF. Det finns här i varje supermarknad. Men ärligt, det fungerar också utan hjälmedel om du vill äter strax tårtan. Med hjälpmedel blir vispgrädde inte blöt så snabb och håller minst två dagar i kylen.
Angående visphjälpmedel så fungerar det ypperligt att tillsätta vanlig gelatin till grädden. 10gram gelatin räcker gott för att göra 1 liter grädde snittfast. Ett vanligt fel är att vispa grädden för lite, då får den vattenrinningar efter en tid. Är inte grädden KALL är den svår att få fast.
Gelatin i vispgrädde? Jag vill pröva den. Kann nästan inte tro att den fungera.
Igår prövade jag vispgrädde med gelatin. Det fungerar verkligen. Och jag kunde läsa att tyska konditorer göra detsamma.