Mustigt rågbröd med lök och oregano

Ett gott, nybakat bröd gör den enklaste sallad eller soppa till en komplett måltid.

Ingredienser

  • 5 dl fint rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl + mjöl till arbetsbordet
  • 1 pkt torrjäst, 14 g
  • 1 msk salt
  • 1 ½ dl lättyoghurt
  • 250 g små gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk torkad oregano
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölsorterna i en skål. Tillsätt jäst, salt, yoghurt och 2 - 2 ½ dl ljummet vatten. Arbeta samman till en deg med elvispens degkrokar. Täck över och låt jäsa 30 min på en varm plats.
    2. Skala och halvera löken och skär den i tunna skivor. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken tills den är mjuk och gyllene. Krydda med oregano. Ta bort stekpannan från plattan och låt löken svalna.
    3. Knåda degen ca 5 min på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och elastisk och inte längre klibbar. Knåda in lök och oregano, lite i taget, utan att använda ytterligare mjöl. Sätt ugnen på 225ºC och sätt en skål eller braspanna med kokande vatten nederst i ugnen. Klä en plåt med bakplåtspapper.
    4. Dela degen i 2 bitar och forma 2 avlånga limpor. Skär 4 skåror i varje limpa med en vass kniv. Lägg limporna på plåten, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt in i ugnen och grädda 30 min. Bröden ska bli vackert bruna, men inte för mörka. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben