Grovt valnötsbröd med lågt GI - enkelt att göra
Enkelt, nyttigt och supergott bröd helt enkelt! Det har mycket smak och blir väldigt mättande. Kommer nog alltid att finnas i min frys.
Ingredienser
20 torkade aprikoser
50 g valnötter
50 g jäst
½ dl havregryn eller fiberhavregryn
6 dl vatten
½ msk salt
250 g kesella
2 dl rågkross
3 dl grovt rågmjöl
9 dl dinkelfullkornsmjöl
+ ev. lite krossade linfrön
Instruktioner
- Klipp aprikoserna i bitar, grovhacka valnötterna. Smula ner jästen i en degbunke. Koka havregrynen med 1dl vatten i ca.2min. till en gröt. Tillsätt resten av vattnet och häll "gröten" över jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta degen så att allt blandar sig väl. Låt degen jäsa unde en bakduk i ca. 1tim
- I receptet står det att man ska hälla ut degen på plåt med bakplåtspapper och sen dela i bitar, men jag tyckte det bara blev kladdigt och krångligt, så jag fördelade degen i en liten långpanna istället och gräddade och sen delade jag den i 20 bitar när den hade svalnat lite istället och det gick jättebra.
- Den ska gräddas 12-15min i 225grader.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Supergott!!!
Ska brödet vara degit i konsistensen när det är färdigt? Gott men upplever det som ej riktigt färdigt. Har ändå följt anvisningarna i receptet