Gryta från Flandern

Serverar: 6 portioner

Värmande och gott

Ingredienser

  • ca 1 kg nötkött , högrev eller bog
  • ½ - 1 paket bacon
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 5 dl mörkt öl
  • 1 stor skiva limpa , kantskuren
  • 2 - 3 gula lökar , skivade i ringar
  • 2 - 3 morötter
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 dl hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet fritt från hinnor. Skär det i 4 cm långa strimlor och ca 1 cm breda och baconet i 1 cm strimlor.
    2. Bryn köttet och baconet i hälften av matfettet i en stekpanna. Lägg över det i efterhand i en gryta. Skölj ur stekpannan med ca ½ dl vatten och sila ner skyn i grytan. Pressa vitlökarna, tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula över buljongtärningarna. Rör i ölet, lägg limpskivan överst och lägg på ett lock, låt koka sakta i 45 minuter.
    3. Fräs lökringarna i resterande matfett, tills de börjar få färg. Skala morötterna och skär dem i bitar.
    4. Rör ner den nu uppblötta limpskivan i grytan (typ redning) och blanda i morötterna och löken. Låt sakta koka vidare i ca 20 minuter tills köttet är mört. Rör om då och då.
    5. Tillsätt soja, smaka av med socker och vinäger. Tillsätt persiljan. Servera med kokt potatis och ättiksgurka.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben