Gryta från Hungerspelen

Serverar: 4-5 portioner

Ni som sett filmen Hungerspelen eller hellre läst boken, vet att Katniss favoriträtt under "förspelen" var en speciell lammgryta. Här är en något försvenskad variant av den. På bilden ligger den på vanligt basmatiris, men originalversionen ska serveras på vildris.

Ingredienser

  • 600 g lammkött
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rumstempererat smör
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk salt
  • 2 lökar
  • 4 morötter, skivade
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • Rivet skal av en citron
  • 5 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 250 g katrinplommon
  • Rikligt med klippt färsk koriander
  • Instruktioner

    1. Rör samman olivoljan med smöret och gurkmejan, kumminet, cayennepepparn, kardemumman, ingefäran, den pressade vitlöken och saltet. Blanda väl.
    2. Skär köttet till grytbitar och blanda väl med kryddpastan. Låt marinera en timme. Bryn därefter köttet i en varm panna.
    3. Stek löken, och blanda sedan med köttet, häller över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Koka 45 minuter på låg värme.
    4. Tillsätt morötterna, citronskalet och plommonen. Koka 20 minuter till.
    5. Klipp över koriandern och servera, helst på vildris.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (1)

    dolores 9 januari 2014

    Mycket gott, förstår killen i Hungerspelen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben