Hallonfylld mandelkaka

Serverar: 10 portioner

Läckraste mandeltårtan bakar du med hallon - både i fyllningen och på toppen. Ur Allers nr 28/12.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk florsocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 100 g sötmandel
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • 250 g färska hallon (5 dl)
  • Garnering
  • 3 dl färska hallon
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Hacka ihop matfett, florsocker och vetemjöl till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i en rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Låt vila kylskåpskallt minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Fyllning: Mal mandeln. Lägg margarinet i en bunke. Tillsätt socker och riv i mandelmassan. Rör blandningen ljus och porös. Tillsätt äggen, ett i taget, och äggvitan. Rör smeten slät mellan varje. Vänd ned den malda mandeln. Bred ut fyllningen jämnt i det kalla mördegsskalet. Strö över hallonen.
    4. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
    5. Lossa den kalla kakan från formen och garnera den med färska hallon som du pudrat över med florsocker. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben