Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde

Serverar: 16 portioner

Den mjuksega fyllningen i det frasiga pajskalet är fantastisk god! En klick punschgrädde till höjer pajen ännu en nivå.

Ingredienser

  • 3 3/4 dl vetemjöl, 225 g
  • 1½ dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vatten
  • 2 krm salt
  • Fyllning
  • 400 g hasselnötter
  • 1 liter vispgrädde
  • 4 dl ljus sirap
  • 4½ dl socker
  • Punschgrädde
  • 2½ dl vispgrädde
  • ½ dl punsch
  • Instruktioner

    1. Mixa mjöl, socker och smör smuligt i en matberedare. Tillsätt ägg, äggula, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform, ca 18 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen ca 30 minuter. Nagga bottnen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 7 minuter.
    2. Fyllning: Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Gnugga bort skalet i en kökshandduk och lägg nötterna i pajformen. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull och koka till 119 grader, ca 25 minuter.
    3. Häll kolasmeten i pajformen och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut, låt pajen kallna. Blanda grädde och punsch. Vispa lätt och servera grädden till pajen.

    Liknande recept

    4.6
    10
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben