Havremuffins med blåbär och mandel

Serverar: 16 portioner

Lätta att göra och riktigt goda att mumsa på. Perfekt till frukosten, mellanmålet eller picknicken! Dessa kan man med fördel äta med smör, Philadelphiaost, eller marmelad. Eller varför inte som de är?! Man kan grädda dessa direkt i en smord och mjölad muffinsplåt eller i stora muffinsformar.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk flytande honung
  • 4 msk rapsolja
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 dl torkade blåbär
  • 2-2½ dl mandel, hela
  • Garnering
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke
    2. Värm upp vattnet till 37 grader. Häll ner vattnet med jästen och rör om tills jästen har löst upp.
    3. Tillsätt saltet, honungen, rapsoljan, havregrynen och dinkelmjölet.
    4. Arbeta ihop till en smidig deg, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
    5. Rör ner blåbären och mandeln mot slutet.
    6. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter, gärna på en varm plats.
    7. Ta upp och knåda degen på en mjölad arbetsbänk.
    8. Dela degen i 16 bollar. Lägg bollarna i en smord och mjölad muffinsplåt, alternativt i stora muffinsformar.
    9. Låt bollarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
    10. Sätt ugnen på 225 grader.
    11. Hacka mandeln som ska vara till garneringen.
    12. Vispa upp ägget. Pensla bollarna med ägg och strö över den hackade mandeln.
    13. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
    14. Ta ut och låt muffinsarna svalna av.
    15. Klart!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    IzumixD 27 maj 2012

    Provade att baka dom här och jag blev väldigt nöjd. Mycket bra recept förutom att det inte blev någon deg. Får du verkligen en deg för jag fick bara en smet. Men goda blev dom :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben