Havrerutor med citronkräm

Serverar: 40 portioner

Rutor med härligt frisk citronkräm på havrebotten.

Ingredienser

  • Citronkräm
  • 1 citron
  • 4 dl créme fraiche
  • 3 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • Botten
  • 300 g smör
  • 4½ dl havregryn
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2½ dl farinsocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • Instruktioner

    1. Börja med citronkrämen. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser utom äggen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under vispning 2-3 minuter. Ställ blandningen åt sidan och låt kallna.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Smält smöret och låt det svalna. Blanda havregryn, mjöl, farinsocker, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta ihop allt till en smulig deg.
    4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 25x35 cm. Tryck ut massan i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 6-8 minuter.
    5. Vispa upp äggen och rör ner dem i citronkrämen.
    6. Fördela krämen över havrebottnen. Grädda kakan mitt i ugnen ytterligare ca 20 minuter, tills den stelnat. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.

    Liknande recept

    3.8
    30 min
    40-60
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben