Rutor med härligt frisk citronkräm på havrebotten.
Ingredienser
Citronkräm
1 citron
4 dl créme fraiche
3 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
4 ägg
Botten
300 g smör
4½ dl havregryn
4½ dl vetemjöl
2½ dl farinsocker
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
Instruktioner
Börja med citronkrämen. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser utom äggen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under vispning 2-3 minuter. Ställ blandningen åt sidan och låt kallna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda havregryn, mjöl, farinsocker, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta ihop allt till en smulig deg.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 25x35 cm. Tryck ut massan i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Vispa upp äggen och rör ner dem i citronkrämen.
Fördela krämen över havrebottnen. Grädda kakan mitt i ugnen ytterligare ca 20 minuter, tills den stelnat. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.