Serverar: 40-60 portioner
Tid: 30 minuter
Jättegoda seg/mjuka kakor som nästan smälter i munnen. En favoritkaka i min släkt. Har börjat att tröttna på att skriva av receptet till folk som vill ha det så jag lägger in det här. Receptet kommer från boken Långpannans lov.
Sätt ugnen på 175º. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en stor gryta och ta av grytan från värmen. Rör ner sirap och ägg i smöret. Tillsätt de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat. Degen ska vara kletig. Klicka degen i en långpanna med bakplåtspapper i och tryck ut med en sked. Doppa skeden i varmt vatten då och då så fastnar inte degen på den. Grädda mitt i ugnen i 12-17 min, kakan ska bli gyllengul. Kakan ska inte kännas färdiggräddad, då blir den torr och hård. När den kommer ur ugnen sjunker och stelnar den. Skär den i rutor när den svalnat lite.
Så här blir de sega havrerutorna när jag bakar dem.
Det var inte meningen att lägga in tre likadana bilder. Misslyckades flera gånger med att lägg in bilden, men tydligen lyckades jag två gånger för mycket.
Goda, kan bli vanebildande! ;-D
Går jättebra att frysa, lägg bakplåtpapper eller dyl mellan lagren. Om man vill variera smaken på kakorna blanda ner ¾ tsk vaniljsocker i mjölet eller 1 msk torkad mald ingefära.
man kan pensla dem med lite smält choklad om man vill.. smakar mumma!
Bakade denna kaka i morse. Väldigt enkel och snabb att göra. Ett stort plus! Ganska söt, så den kommer till att hålla ganska länge. Bra, så att man inte äter för mycket, men lite lagom. Kommer att bjuda på en del av kakan, samt att frysa ner. Perfekt! Tack för ditt recept! Kul att prova lite nytt. Betyg av mig: 4 av 5
Fick lagt in fel bild.... Skulle ha skickat denna. Vet inte hur man tar bort den andra...... Rett kaka, men för lik din bild tyckte jag. Så tänkte det kunde vara roligare att sätta in denna bilden.
Hej igen! Nu har vi provat dem även med en klick vispad grädde och strödd lite riven, mörk choklad på. Blev mycket godare tyckte vi, jag och min man. Min man ändrate sitt betyg från 3 till 4 med detta:-)
Får femma i betyg eftersom de blev precis som du skriver och som jag tänkte mig d v s jättegoda seg/mjuka. Hade de i ugnen 13 minuter
Ohh de här ska bakas! Vad tror ni om att göra en laddning tryffelsmet och hälla på?
Fantastiskt goda, trodde inte det skulle vara så mycket smak på dom som det är. Blev barnens favoriter nu i jul :)
Min långpanna är ca 30x40 cm.