Helstekt oxfilé och potatiskaka med svamp och mozzarellaost

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Lyxig festmiddag, med klassisk oxfilé och smarrig potatiskaka.

Ingredienser

  • Helstekt oxfilé
  • ca 1kg g oxfilé i bit
  • 2 msk smör
  • 5 krm salt
  • Peppar
  • Potatistorn
  • 3 kg skalad, grovriven potatis
  • 300 g hackade champinjoner
  • 1,5 dl riven mozzarella
  • 4,5 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 1,5 msk smör
  • Instruktioner

    1. Ugnstemperatur 125 - 200º se nedan.
    2. Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas. 
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.
    3. Potatistorn Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten, det ska täcka hela formen annars fastnar potatisen. Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter. 
Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Ta upp potatiskakan ur formen och skär kakan i skivor vid servering.
    4. Jag serverar med varma cocktailtomater (lägg dem brevid köttet i ugnen, de sista 10 minuterna), rödvinssås och sockerärter till.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    mammamuffin 6 januari 2015

    Ska det verkligen vara 3 kg potatis?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben