Hemgjord kycklingburgare

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 40 minuter

Färdigköpta hamburgare smakar ingenting. Dessa burgare görs på kyckling och har smak, men inte så mycket att det stör annan kryddning/dressing. Helt klart ett trevlig alternativ till att äta kycklingfilé i sin ursprungliga form. Burgarna går bra att frysa när de väl är stekta.

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 gul lök, liten (80 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk koriander (mald, pulver)
  • 1-1½ tsk thailändsk fisksås
  • ½-1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 ägg
  • Matfett till stekning
  • Instruktioner

    1. Hacka lökarna fint, bryn försiktigt i oljan i en kastrull. Mot slutet när löken mjuknat, tillsätt koriander, svartpeppar och fisksåsen (håll för näsan om du är finkänslig :-)
    2. Ställ kastrullen åt sidan. Skär bort ev fett från kycklingfilén och skär den därefter i bitar om 2x2 cm. Blanda samtliga ingredisenser samt ett ägg i en matberedare där knivbladet/"hackaren" är monterad, kör korta perioder på moment tills det blir en jämn fin smet.
    3. Om möjligt så låt smeten vila ett par timmar i kyl så att smakerna sätter sig ännu mera.
    4. Smeten blir mycket lös, skölj händerna med kallt vatten innan du formar varje biff. Bolla en klump av färsen fram och tillbaka med blöta händer till en rund boll, platta ut den och vänd ned i stekpannan. Du kan enkelt forma en lika tunn biff som färdiggjorda hamburgare, något som är halvt omöjligt med exvis nötfärs.
    5. Stek varje sida 4-5 min på medelvärme. Som med allt kycklingkött så skall det vara genomstekt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben