En riktig kalastårta med frasig mandelbotten, syrlig citronfyllning, mascarponegrädde och färska bär. Denna tårta är rent av himmelsk!
Glutenfri
Ingredienser
Botten
6 äggvitor
2 dl socker
Ca 7 dl mandelmjöl, 200 g
1 dl finhackad mandel
2 msk potatismjöl
Citronfyllning
6 äggulor
1 dl socker
Finrivet skal av 1 citron
3/4 dl färskpressad citronsaft
Mascarponegrädde
2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
Ca 4 dl blandade färska bär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund bakform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna vit och porösa med absolut fettfria redskap. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd ner mandelmjöl, finhackad mandel och potatismjöl och rör varsamt smeten slät.
- Bred ut smeten i formen, något högre mot kanten än i mitten. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter eller tills den börjar kännas torr utanpå. Ta ut tårtan och lyft upp bottnen ur formen med hjälp av bakplåtspapperet. Låt den kallna på galler, utan att täckas över.
- Citronfyllning:
Mät upp äggulor, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Sjud upp krämen på svag värme under ständig omrörning. Ta kastrullen från plattan då den börjar tjockna, den får inte koka! Ställ åt sidan att kallna.
- Mascarponegrädde:
Vispa grädden och vänd ner, lite i taget, i mascarponeosten. Rör krämen slät mellan varje tillsats. Smaksätt med florsocker och vaniljsocker.
- Lossa den kalla tårtbottnen från bakplåtspapperet och lägg på serveringsfat. Bred över citronfyllningen och toppa med mascarponegrädden. Garnera med färska bär.
Liknande recept
Kommentarer (0)