En himmelsk tårta, lätt och luftig som ett moln på sommarhimlen. Det rätta "lyftet" för tårtan med hembakta sockerkaksbottnar och en egenhändigt gjord ananasfromage.
Ingredienser
Smör eller margarin till formen
Ströbröd
2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
1 dl vatten
1 liten burk ananas
Ananasfromage
2 ägg
2 msk strösocker
4 blad gelatin
1½ dl ananasspad
Saften av en citron
2 dl tjock grädde
Instruktioner
- Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten.
- Smält matfettet, låt det svalna och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader, 35 minuter. Låt kakan svalna innan du tar den ur formen.
- Vispa äggulor och socker till fromagen poröst. Lägg gelatinbladen i lite vatten, krama ur dem och smält dem över svag värme. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ananasspad och citronsaft. Häll allt i äggsmeten under omrörning.
- Vispa grädden och sedan äggvitorna till hårt skum. Rör först ner grädden i smeten och därefter äggvitorna.
- Skär sockerkakan i tre bottnar och rengör formen. Lägg den nedersta bottnen i formen och bred över 1/3 av fromagen. Täck med nästa botten, bred över fromage, lägg på den sista bottnen och avsluta med fromage. Ta tårtan ur formen och garnera med ananasbitar.
Liknande recept
Kommentarer (0)