Hjortgryta

Serverar: 4-6 portioner

Den här hjortgrytan är smakrik, går även att göra på älgkött hare, den innehåller även bogfläsk.

Ingredienser

  • 800 g hjortinnanlår
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Viltkrydda
  • 1 liten purjolök, skivad
  • 250 g rimmat bogfläsk, strimlat
  • 250 g steklök, skalad
  • 2 paprikor, strimlade
  • 8 späda morötter
  • 1 liter viltbuljong eller oxbuljong
  • 2-3 dl rödvin
  • 2 färska timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • Lite arrowrot + vatten
  • 200 g små champinjoner
  • Ev 1-2 msk konjak
  • Hackad persilja
  • Tillbehör
  • Kokt eller pressad potatis
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i 2-2½ cm stora tärningar. Bryn i omgångar i en gryta, salta och peppra och strö på viltkrydda, ta upp och håll varmt.
    2. Bryn purjolök, fläsk, lök, paprikastrimlor och morötter i samma gryta. Häll på buljong och vin. Koka upp, tillsätt köttet och kryddor och koka sakta 50-60 minuter. Skumma väl. Smaka av och red med lite arrowrot utrört i vatten.
    3. Stek champinjonerna gyllenbruna och blanda ner grytan. Häll ev i konjak. Strö över persilja och servera genast med kokt eller pressad potatis eller pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben