Hjortgryta med rotfrukter

Serverar: 6 portioner

Inte ofta jag får tag på hjort men nu för tiden går det ibland att få tag på det i vanliga livsmedelsaffärer,och då och då gör jag denna gryta.

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • Ca 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Rostade grönsaker
  • 12 medelstora potatisar
  • 4 späda morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivoljan eller smöret. Tillsätt köttet. Stek i tio minuter.
    2. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och fortsätt stek i några minuter. Tillsätt rödvinet, socker och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar.
    3. Låt koka in. Späd sedan med vatten allt eftersom grytan kokar ner. Koka i 2 – 3 timmar, smaka på köttet om det är mört. Rostade grönsaker: Skrubba potatis och morötter,dela dem i bitar, skala löken och klyfta den. Skala kålroten och dela den i kuber. Skölj paprikorna och dela dem i bitar.
    4. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Rör om då och då,smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem.
    5. Testa också om potatisen är klar. Ringa över glace vid servering.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    4-6
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben