Hjortmedaljonger med Anchorporter, blåbär och pepparkakor
En inspirerad kombination skapad av köksmästare Rick Moonen på The Water Club i New York för att utforska möjligheterna i Anchors ölsortiment. Jag jobbade för honom under 1½ års tid i USA. En lärorik tid där Rick´s ord var lag i köket, men om det blev fel någonstans så tog han på sig det fulla ansvaret. Tänk om det hade funnits lite fler sådana chefer idag. Receptet här under är ett av hans favoriter. Jag har däremot lagt till lite andra ingredienser i såsen.
Ingredienser
Ingredienser
4 st medaljonger på 250 g utskurna ur hjort- eller rådjurssadel
1 msk konjak
Salt
Svartpeppar
2 msk olja
2 msk smör
3 msk finhackad schalottenlök
½ dl äpplecidervinäger
1 dl porter (Anchor)
2½ dl kraftig kött eller viltbuljong
3-4 msk blåbär
4 st krossade pepparkakor
Nyriven muskotnöt
Instruktioner
- Gör så här
- Banka ut medaljongerna så de blir 2 cm tjocka, fukta med konjaken, krydda och ställ åt sidan.
Värm en tjockbottnad stekpanna, lägg i oljan och litet smör. Låt det smälta tills det börjar fräsa. Lägg då i medaljongerna och bryn dem snabbt på båda sidor, ta upp dem ur pannan och håll dem varma.
Häll bort fettet, tillsätt hälften av smöret och schalottenlöken och stek den mjuk på
medelhög värme. Tillsätt vinägern och skölj bottnen på stekpannan med lite vatten.
När vinägern kokat ihop till en tjock lag tillsättes portern och buljongen och låter
alltsammans koka ihop till hälften.
Tillsätt bären, pepparkakorna, det resterande smöret och ev. köttsaft från medaljongfatet.
Rör såsen jämn och krydda.
- Servera med ugnsbakade rotfrukter.
Liknande recept
Kommentarer (0)