Högrev med tomat- och vitlökssmör och potatis- och morotskaka

Serverar: 10 portioner

Den långsamma tillagningen i ugnen är hela hemligheten bakom det saftiga köttet, som har all smak kvar. Köttet serveras med ett underbart gott smör och en potatis- och morotskaka som är gott till både fågel och kött.

Ingredienser

  • 1½-2kg högrev i bit
  • 4 dl rött vin
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 burk inlagda soltorkade tomater, ca 200g
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Potatis- och morotskaka
  • 1 1/4 kg potatis
  • 3 morötter
  • ½ dl rapsolja
  • 1½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet runtom med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg det i en ugnssäker form och häll på vinet. Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i 6 timmar.
    2. Skala och rosta vitlökarna i en stekpanna i 1 msk olja, de ska få en gyllenbrun färg och bli mjuka, låt svalna. Hacka tomaterna och vitlöken, balnda med persiljan och smöret. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Ställ smöret kallt till servering.
    3. Potatis- och morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär potatis och morötter i mycket tunna skivor, använd gärna en mandolin eller matberedare. Blanda med salt och olja i en stor bunke.
    4. Klä en form ca 12x30 cm med aluminiumfolie så att det går över kanten. Lägg i blandningen och packa den ordentligt. Vik över folien. Tillaga potatiskakan i ugnen ca 1½ timme. Känn med en provsticka om potatisen är mjuk rakt igenom för att se om den är klar. Lägg en tyngd på potatiskakan medan den kallnar. Skär upp i tjocka skivor. Värm 5-10 minuter i övre delen av ugnen på 225 grader före servering.
    5. Skär köttet i skivor och servera med smöret och potatis. och morotskakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Pellemask 29 mars 2011

    Det blev väldigt gott, även om jag lyckades att glömma bort vinet i början av tillagningen! Slowfood till familjen var väldigt uppskattat!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben