Högrev med tomat- och vitlökssmör och potatis- och morotskaka
Den långsamma tillagningen i ugnen är hela hemligheten bakom det saftiga köttet, som har all smak kvar.
Köttet serveras med ett underbart gott smör och en potatis- och morotskaka som är gott till både fågel och kött.
Ingredienser
1½-2kg högrev i bit
4 dl rött vin
8 vitlöksklyftor
1 burk inlagda soltorkade tomater, ca 200g
1 dl hackad bladpersilja
250 g rumsvarmt smör
1 msk olivolja
Salt
Peppar
Potatis- och morotskaka
1 1/4 kg potatis
3 morötter
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
Krydda köttet runtom med 2 tsk salt och 2 krm peppar.
Lägg det i en ugnssäker form och häll på vinet.
Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i 6 timmar.
- Skala och rosta vitlökarna i en stekpanna i 1 msk olja, de ska få en gyllenbrun färg och bli mjuka, låt svalna.
Hacka tomaterna och vitlöken, balnda med persiljan och smöret. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar.
Ställ smöret kallt till servering.
- Potatis- och morotskaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär potatis och morötter i mycket tunna skivor, använd gärna en mandolin eller matberedare.
Blanda med salt och olja i en stor bunke.
- Klä en form ca 12x30 cm med aluminiumfolie så att det går över kanten. Lägg i blandningen och packa den ordentligt.
Vik över folien.
Tillaga potatiskakan i ugnen ca 1½ timme. Känn med en provsticka om potatisen är mjuk rakt igenom för att se om den är klar.
Lägg en tyngd på potatiskakan medan den kallnar.
Skär upp i tjocka skivor.
Värm 5-10 minuter i övre delen av ugnen på 225 grader före servering.
- Skär köttet i skivor och servera med smöret och potatis. och morotskakan.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det blev väldigt gott, även om jag lyckades att glömma bort vinet i början av tillagningen! Slowfood till familjen var väldigt uppskattat!