Höstpaj

Serverar: 4 portioner

En härligt doftande god paj. Använd gärna färska örtkryddor. Ett gott tips: lägg gärna till andra grönsaker också, tex. svamp och broccolibuketter. Eller ta någon av dina favoriter.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 300 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 msk smulad rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ½ dl rödvin
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rapsolja
  • 1 liten purjolök
  • 1 morot
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • 2 dl riven ost
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • Instruktioner

    1. Arbeta samman mjöl, smör och vatten. Låt degen ligga kallt 30 minuter. Bryn färsen i olja i en stekpanna till den blir grynig. Skala och hacka den gula löken. Låt den fräsa med i färsen en stund. Tillsätt därefter tomatpurè, chilisås, sambal oelek, rödvin, kryddor, oxfond och hackad eller pressad vitlök. Låt allt sjuda samman.
    2. Strimla morot och purjulök, fräs strimlorna i rapsolja i en kastrull. Vispa samman ägg, grädde och riven ost. Kavla ut pajdegen och klä en smord pajform med degen. Förgrädda ett par minuter på 225 grader.. Ta ut formen ur ugnen, lägg grönsaksstrimlorna i botten av pajskalet. Fördela färsblandningen över, och sist äggblandningen. Grädda ca 35 minuter på 200 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    EnsammaMamman 27 mars 2009

    Tyvärr inget som gick hem hos oss. Rosmarin är nog ingen krydda för mig.

    Relaterade Artiklar

    Vinnare i recepttävlingen!
    Meningen är väl inte att det ska vara lätt. Men när man får så här mån...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben