Serverar: 4 portioner
En nyttig paj med mycket fibrer och fyllig smak. Servera med ljummet bröd och en fräsch sallad. Receptet vann Matklubbens Hösttävling 2000!
1. Blanda mjölsorterna väl och häll detta i en matberedare. Tillsätt smörbitar och kör till en grynig massa. 2. Tillsätt vattnet och arbeta till en smidig deg. tryck ut i pajform. Låt den vila kallt i en halvtimme 3. Koka drygt 0,5 dl gröna linser i ca 2o minuter. Skölj dem först! 4. Skiva champinjoner om de på burk inte används. Strimla purjolöken, hacka vitlöken och skiva tomaterna. 5. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten, och förgrädda i 10 minuter i 225 grader. 6. Blanda samman linser, champinjoner, purjolök och vitlök. Lägg ut blandningen i pajen.7. Fördela tomaterna över hela pajen och strö över timjan. 8. Blanda ägg, mjölk, salt och svartpeppar och slå detta i pajen. 9. Grädda i 225 grader ca 25 minuter
Vinnare i recepttävlingen!
Meningen är väl inte att det ska vara lätt. Men när man får så här mån...
Den här pajen har jag gjort många gånger och det är verkligen en klockren favorit bland alla pajer! Jag brukar äta den tillsammans med rödbetor, saltgurkor och lite keso. MUMS! :)