Honungs- och ostpaj

Serverar: 10 portioner

Grekisk dessert. Vill man friska upp det hela så kan man servera hallon eller blåbär till.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 3 msk florsocker
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 ägg
  • 500 g kesella (10 %)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl flytande honung
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 krm mald kanel
  • Garnering
  • 3 msk flytande honung
  • 2 krm mald kanel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Knåda ihop till en deg med vattnet. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster. Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddnignen. Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
    2. Fyllning: Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
    3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt pajen svalna lite. Häll över honung och sikta över kanel. Servera den ljummen eller rumstempererad.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben