Jämtländsk "vilt" gryta

Serverar: 4 portioner

Skogens smaker på veggovis med trattkantareller, enbär och svartvinbärsgelé.

Ingredienser

  • 1 ¨påse frysta quornstrimlor 300 g eller 1 påse torkade sojaböstrimlor, 125 g
  • 1 dl torkade svamp, tex trattkantareller
  • 1 gul lök
  • 1 tsk enbär
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • ½ dl portvin
  • 1 tsk torkad rosmarin eller 1 msk hackad färsk
  • 2 tsk svartvinbärsgelé
  • 1½ msk japansk soja
  • Ev ½ dl hackad bladpersilja
  • Smör
  • Ev salt och peppar
  • Servering
  • Mandelpotatis eller ris
  • Svartvinbärsgelé
  • Haricots verts
  • Instruktioner

    1. Blötlägg svampen i 2 dl vatten ca 15 minuter. Om du använder sojastrimlor, tillaga dem enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka löken. Stöt enbären i en mortel.
    2. Fräs löken i 1 msk smör i en stor stekpanna eller gryta utan att den får färg. Häll av och krama ur svampen men behåll blötläggningsvattnet. Tillsätt quorn eller sojastrimlor och svamp till löken., låt fräsa ca 4 minuter.
    3. Häll på grädde, portvin och ca 1 dl av blötläggningsvattnet. Rör ner rosmarin, enbär, gelé och soja. Krydda med 1 krm peppar och ev lite salt. Låt småkoka ca 5 minuter under lock.
    4. Strö ev över persilja och servera med kokt mandelpotatis eller ris, svartvinbärsgelé och haricots verts.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben