Jätte pirog

Serverar: 6 portioner

Ett recept från hemkunskapen i skolan. Barnens favorit

Ingredienser

  • Pirog
  • 100 g margarin
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 l vetemjöl
  • Köttfärs
  • 2 vitlökar
  • 2 lökar
  • 700 g färs
  • 1 brk krossade tomater
  • 4 tomat pure
  • 1 buljongtärning
  • 1 ½ tsk oregano
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • riven ost
  • Instruktioner

    1. Smula jäst i en bunke. Smält margarin, häll i vattnet 37c. Häll över jästen och rör. Tillsätt ägg, salt och mjöl. Arbeta smidig och jämn, degen skall släppa. Jäsa 30 min.
    2. Hacka löken. Bryn lök och köttfärs i en gryta. Krydda med kryddorna, pressa i vitlöken. Rör om och låt steka med på låg värme en kort stund. Lägg i buljong, pure och krossade tomater. Låt puttra på svag värme 5-10 min. Smaka av och krydda ev mer.
    3. Ta en braspanna(djup) och smörj med smör el olja. Ta ur den jästa degen ur bunken på mjölat bord, knåda. Kavla degen dubbelt så stor som braspannan. Lägg över degen i braspannan så att det går att vika över ett lock, lägg på köttfärsen och vik över resterande degen och nypp i kanterna. Jäs 20 min under bakduk. Pensla med ägg och strö över riven ost.
    4. Grädda 20 min i ugn 200C

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben