Jättegod kaka/julgodis

Mycket god chokladkaka med en härlig glasyr som passar perfekt till julen! Kanske inte världens nyttigaste ;)

Ingredienser

  • Till kakan
  • 200 g margarin
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • Till glasyren
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 100 g smör/margarin
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175 grader
    2. Kakan: Smält margarinet i en gryta. Blanda i socker och ägg.
    3. Blanda samman de torra ingredienserna, kakao, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
    4. Bred ut smeten i en liten långpanna (22x35 cm) med bakplåtspapper.
    5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter (den ska vara kladdig). Låt den kallna.
    6. Glasyren: Blanda ihop allt till glasyren i en vid kastrull utom smöret. Koka ihop glasyren, ca 5-15 min, tills den tjocknar. Ta av kastrullen från spisen och rör ner det kalla smöret.
    7. Bred glasyren över kakan och strö på t ex. flagad mandel, silverkulor eller någon annan rolig dekoration (själv brukar jag ta strössel).
    8. Låt kakan stå kallt innan den skärs upp i små rutor.
    9. Ät och njut!

    Liknande recept

    4.6
    1 h 15 min
    50
    4
    1 h 30 min
    70
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben